Het International Institute for Geo-Information Sciences (ITC) is een bijzondere faculteit aan de Universiteit Twente. Uit de hele wereld komen, met name post-master, studenten naar Enschede om te onderzoeken hoe ze hun land van herkomst kunnen verduurzamen. Het faculteitsgebouw is voor hen een thuisadres, een ontmoetingsplek en een duurzaam symbool. Het gebouw herbergt onderwijsruimtes, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren, een restaurant en vier patiotuinen.

De faculteit wordt gehuisvest in het bestaande casco van Langezijds, een voormalig laboratorium van 220 meter lang en 38 meter diep uit 1972. Het gebouw is opgebouwd uit een lage betonnen begane grond en hoge stalen verdieping. De poëtische schoonheid van het bestaande staat centraal in het ontwerp voor de architectuur en het interieur. De nieuwe elementen voegen zich naar de oorspronkelijke architectonische logica van ‘sticks & beams’.

De wetenschappelijke departementen zijn geclusterd rondom de atria. Onderwijs, kantoren, labs en studieplekken zijn gemixt. Beneden is er plek voor concentratie, boven liggen de grotere vertrekken en is er ruimte voor ontmoeting. Via open studielandschappen staan de groene atria in contact met de gevel. Rondom de entreezone liggen de meer publieke functies; een trap/presentatieruimte, het restaurant en het ‘learning centre’/bibliotheek. Je kan zien hoe alles gemaakt is, puur en eerlijk.

Het ontwerpteam Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten heeft met het project ITC Universiteit Twente de Architectenweb Award 2023 Schoolgebouw van het Jaar gewonnen.

Winnaars Architecten Awards 2023 Beste Schoolgebouw

het ontwerp team
het ontwerp team
Studio Groen + Schild | Civic Architects
De blankstalen binnenwanden zijn robuust, de details verfijnd. We wilden in het interieur alleen materiaaleigen kleuren toepassen. Er wordt geen verf gebruikt. Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legt de basis voor een beleefbaar duurzaam gebouw.
Address

Hallenweg 8
7522 NH Enschede
Netherlands