Voor het ROC Mondriaan heeft Bureau Kroner een plan gemaakt om een monumentaal schoolgebouw te renoveren naar een gebouw waarin op inspirerende wijze praktijkonderwijs kan worden gegeven aan jonge mensen. In opdracht van Breijer projecten heeft QbiQ Wall Systems glazen wanden geplaatst om optimale transparantie in het gebouw te brengen. De scholieren zien elkaar aan het werk en kunnen zich anderzijds ongestoord, mede door bijv. de dubbelglas wand op de begane grond, toch concentreren op hun werkzaamheden.

 

In het Rijksmonument in Den Haag, een typisch voorbeeld van de wederopbouw-architectuur in Den Haag zuidwest, is sinds kort het ROC Mondriaan gevestigd.

In het gebouw vindt nu praktijkonderwijs plaats. Bureau Kroner heeft een ontwerp gemaakt om de bestaande kwaliteiten van het gebouw te versterken en het zeer wisselende onderwijsprogramma van het ROC te faciliteren. De indeling van het gebouw weerspiegelt een helder idee over de opleidingen met het idee van kruisbestuiving:

praktijkruimtes op de begane grond en op de verdiepingen theorie-lokalen. Studenten zien vaker wat anderen aan het doen zijn; kunnen geïnspireerd worden door andere werkvelden en daar hopelijk van leren. De gebouwen worden in het ontwerp dus niet gescheiden, maar in lagen opgebouwd.

Belangrijke stijlkenmerken en elementen zijn behouden of gerestaureerd. Nieuwe ingrepen zijn op een bescheiden, afwijkende manier vormgegeven ten opzichte van de bestaande structuur.

Een duidelijk statement over behoud en hergebruik; flexibel en realistisch met oog voor detail, kleur en sfeer

Bureau Kroner Architecten
Mark Graafland
Bureau Kroner Architecten
Address

Meppelweg
2544AH Den Haag
Netherlands