De twee partners van Bruneel advocaten kwamen naar PUUR voor de inrichting van hun nieuw aangekochte pand in de Museumstraat op het populaire Zuid te Antwerpen (B). Het authentieke pand op de 2de verdieping heeft een oppervlakte van 400m². Het nieuwe advocatenkantoor werd opgedeeld in een bezoekersgedeelte en een eigen werkzone. Bijkomende wens was om geen statig advocatenkantoor te ontwerpen, maar een toegankelijk kantoor waar iedereen zich welkom voelt.

Het terugbrengen van de authenticiteit van het voormalige pakhuis was de eerste stap in het ontwerp. Door zowel de baksteenwanden, kolommen, balken, als de nieuwe wanden te kaleien ontstond een totaalatmosfeer die verwijst naar de origine van het pand. De keuze voor het “kaleien” van de bakstenen was de start van het concept voor de materialisatie van de ruimte. Door alle onderdelen van de ruimte met deze techniek te behandelen ontstond een authentieke sfeer. Door de sfeer van het originele pakhuis als uitgangspunt te nemen, zijn er geen extra plafonds uitgevoerd. De ruimte is zo leeg mogelijk gehouden, wat een duurzame keuze is. De zoektocht naar vintage meubilair als het “nieuwe” meubilair van het kantoor was langdurig, maar heeft wel een dubbel resultaat: de verzameling vintage meubilair in het kantoor is echt een eyecatcher én is ongelooflijk duurzaam, door dit meubilair een vierde of vijfde leven te geven.

De vraag om een bezoekerszone en een privatieve werkzone te creëren, geeft rust bij de advocaten, die kwalitatief hun cliënten kunnen ontvangen én op andere momenten geconcentreerd kunnen werken. Hiermee zijn 2 belangrijke wensen vervuld. Door de vergaderruimtes én kantoren aan de ramen te voorzien, worden de ruimtes waar het meest wordt verbleven, het beste bediend met daglicht. De grote houten tafel in de gemeenschappelijke ruimte van de kantoren, vormt een warm en sociaal element. Door de glazen puien wordt het daglicht tot in de centrale ruimte doorgevoerd. 

Zoals een curator een tentoonstelling inricht zijn de keuzes van het meubilair en verlichting verschillend voor elke ruimte. Dit maakt de algemene beleving van de kantoorruimte verscheiden en houdt de beleving boeiend. Het interieur van advocatenkantoor Bruneel kan een voorbeeld zijn voor het inrichten van een kantoorruimte in een authentiek pand. Het interieur toont hoe een oud gebouw gerespecteerd kan worden én hoe een kantoorruimte warm en informeel kan zijn, waar de mens centraal staat.
 

Jan Geysen
Jan Geysen
PUUR interieurarchitecten
"De sfeer terugbrengen van het voormalig pakhuis was het uitgangspunt in het ontwerp. Het gekozen glazen wandsysteem van QBIQ paste helemaal in ons concept. De samenwerking en uitvoering met QBIQ is daarbovenop vlot verlopen."
Address

Museumstraat 31-33
2060 Antwerpen
Belgium